Karies

Fräsch mun – Karies 
En av de vanligaste munsjukdomarna är karies eller som många säger ”hål i tänderna”. Tyvärr så tjatar vi inom tandvården kanske alldeles för mycket på våra patienter om munrengöring och mellanmålsintag men som ni säkert förstår så är det för att vi dagligen ser skadorna av karies och dess följdsjukdomar.

Vissa typer av munbakterier avger en syra när de äter maten vi ger dem via munnen. Syran blandas normalt ut med saliven och gör ingen eller minimal skada. Om balansen i munnen rubbas t ex genom att man äter för ofta så att inte kroppens försvar hinner neutralisera syraattacken kan man dock få hål (karies).

   

Karies kan vara mer eller mindre aktiv. Till vänster en mer inaktiv variant som vanligtvis växer mycket långsamt eller ingenting. På bilden till höger ett annat mer allvarligt (och idag ovanligt) fall. Tandköttet är kraftigt inflammerat (rött, ömmande och lättblödande) och det ligger rikligt med plack runt tänderna. Flera av tänderna har så stora kariesangrepp att patienten behöver många besök hos tandläkaren. Risken att det går så här långt är nästan obefintlig om man sköter sig någorlunda samt regelbundet går på undersökningar.

Din tandläkare gör en individuell bedömning av din eventuella kariesrisk i samband med varje undersökning och du blir alltid informerad om förhållandena i din mun samt vad du eventuellt kan göra för att minska risken.

Bra tips:

  1. Borsta tänder och tunga morgon och kväll ca 2 min per gång
  2. Rengör mellan tänderna före sänggående (t ex med tandtråd)
  3. Ät enligt kostcirkeln och småät inte mellan målen
  4. När du äter sött eller godis är det bättre att äta allt på kort tid
  5. Avsluta gärna med ett sockerfritt tuggummi som bl a stimulerar saliven
  6. Skölj gärna munnen med vatten efter du har ätit
  7. Ta extra fluor om ditt tandläkarteam rekommenderar det
  8. Glöm inte att gå till tandläkaren (normalt 1 gång/år)
  9. Om du ofta känner dig muntorr så tala med ditt tandläkarteam