Tips & råd för fräsch mun

Modern tandvård försöker hjälpa patienter innan eventuella problem dyker upp. Det händer givetvis att man får akuta problem men målet är som sagt att förhindra skador och sjukdom så tidigt som möjligt. Därför är undersökningen så viktigt.

Att hålla munnen fräsch och frisk är viktigt. Munnen kan vara en väg för bakterier in till kroppen. En fräsch mun är också trevligare att umgås med. Ingen vill lukta illa!Att hålla munnen fräsch och frisk är viktigt. Munnen kan vara en väg för bakterier in till kroppen. En fräsch mun är också trevligare att umgås med. Ingen vill lukta illa!

   
Det som blir rutin går av bara farten… 45 sek nere, 45 sek uppe, 45 sek tandtråd!

Tandborstning och tandtråd

Man bör borsta sina tänder två gånger per dag samt rengöra mellan tänderna en gång per dag, t ex med tandtråd. Många glömmer rengöringen mellan tänderna, utan att tänka på att man då lämnar kvar en fjärdedel av matresterna. Matresterna ruttnar och kan ställa till skada. Betrakta gärna din teknik mer noggrant i en spegel ibland.

Använd en mjuk tandborste. Gnugga inte hårt på tandköttet men missa inte att varsamt borsta området mellan tand och tandkött.
Rengöring mellan tänderna kan förslagsvis ske före sänggående, då lägger man sig med en ren mun som kan koppla av under natten istället för att bekämpa bakterieattacker.

Regöring av tungan

Det senaste åren har rengöring av tungan blivit populärt. Tungan har naturliga fåror (fissurer), framförallt längre bak mot tungroten, där bakterier samlas. Bakterierna kan ge dålig andedräkt och kanske också påverka balansen i munnen negativt. Det går att borsta tungan med en vanlig tandborste men generellt rekommenderar man en tungskrapa som din tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa dig med.

Hos din privattandläkare eller tandhygienist får du mer individuellt anpassad information.